preloader

ViewCategory

ΧΡΗΣΙΜΑ
21.08.2023
Ελαιόλαδο: Υγρός χρυσός

Ελαιόλαδο: Υγρός χρυσός

Δεν έχει δοθεί τυχαία αυτός ο τίτλος στο ελαιόλαδο!

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Βασικό στη Μεσογειακή Διατροφή με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία!

Περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Έχει αντιοξειδωτική λειτουργία στον οργανισμό, προστατεύει συγκεκριμένα τον οργανισμό από τις βλάβες στο DNA που μπορεί να προκληθούν από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών! Γι’ αυτό κατά το τηγάνισμα δεν παράγονται τα επιβλαβή trans λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει στη περίπτωση των σπορέλαιων.

Ευεργετικό για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το ελαιόλαδο φαίνεται να συμβάλλει στην εξομάλυνση του αισθήματος δυσπεψίας, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες λιπαρές ουσίες και να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, ευνοώντας την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών των τροφών. Η καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μπορεί να εξαλείψει τη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο 10-40% των ανθρώπων, σε μόλις δύο εβδομάδες.

Αποδεδειγμένα έχει θετική επίδραση στη λειτουργίατου καρδιαγγειακού συστήματος βοηθώντας στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευση αιμοπεταλίων. Μια ανασκόπηση από διάφορες μελέτες σε 841.000 άτομα διαπίστωσε, ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με εξαιρετικά μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Μεγάλη η επίδραση είναι στη χοληστερίνη μιας και μειώνει αυτό που ονομάζουμε "κακή" χοληστερίνη , τα τριγλυκερίδια και την αθηρογενή δράση.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ που περιέχεται κατά 73% στο ελαιόλαδο, φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. 

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι ακόμα

καλά κατανοητή, τα συμπληρώματα ελαιολάδου φαίνεται ότι βελτιώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες και μειώνουν το

οξειδωτικό στρες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Είναι ακόμη σημαντικό ότι το ελαιόλαδο προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία (μελάνωμα) και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να προκαλέσει, γεγονός που οφείλεται στο σκουαλένιο, ένα από τα κύρια συστατικά του.

Το ελαιόλαδο μετά από χιλιάδες έρευνες εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τα μυστικά του και τα οφέλη που έχει η καθημερινή του κατανάλωση!



Πέγκυ Βρυνιώτη, MSc.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

MSc Μοριακή Φυσιολογία, Τμήμα Ιατρικής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής


Σολωμού 71, Μοσχάτο

6945477424 & 2112166182

 www.dietyourway.gr

17.08.2023
Είδη και ποιότητες ελαιόλαδου

Είδη και ποιότητες ελαιόλαδου


Κάποια από τα οφέλη του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικά της ελιάς και αυτά το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα

έλαια. Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς που χρησιμοποιείται, τον τρόπο

επεξεργασίας του λαδιού και τον τρόπο αποθήκευσής του.


Η οξύτητα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για την ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και καθορίζει την

εμπορική του αξία.


Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και

τόσο περισσότερο υποβαθμίζεται η ποιότητά του.


Έξτρα παρθένοελαιόλαδο 


Το παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται αποκλειστικά με μηχανικά ή άλλα φυσικά μέσα υπόθερμικές συνθήκες που δεν


αλλοιώνουν τη χημική σύνθεση του λαδιού. Η μόνη επεξεργασία που υφίστανται οι ελιές και το λάδι είναι το


πλύσιμο, η απόχυση, η φυγοκέντριση και η διήθηση. Πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Έχει εξαιρετικό


χρώμα, άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8%.




Παρθένο ελαιόλαδο


Πολύ καλής ποιότητας λάδι, με ελαφρώς μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Έχει άρωμα,


γεύση και χρώμα αντίστοιχα με αυτά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.




Αγνό ελαιόλαδο


Καλής ποιότητας λάδι με καλή γεύση και αρκετά μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,3%.




Μίγμα ελαιόλαδου


Ένα μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου με παρθένα ελαιόλαδα κατάλληλα για κατανάλωση. Το τελικό μείγμα των


δύο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, μικρότερη από 1% οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του


αντιστοιχούν στο παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους επιμέρους χειρισμούς του


ελαίου.


Πυρηνέλαιο

Εχει απαλή, ήπια γεύση και προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου

ελαιόλαδου.

Λαμβάνεται από ανάμειξη εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, η οξύτητα του οποίου δεν

υπερβαίνει το 1,0% .



Αγουρέλαιο


Είναι το παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού ελιάς και συνήθως έχει μια χαρακτηριστική πικρή νότα


στη γεύση του. Χαμηλή οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,8% ανώτατης θρεπτικής και βιολογικής αξίας.





Πέγκυ Βρυνιώτη, MSc.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

MSc Μοριακή Φυσιολογία, Τμήμα Ιατρικής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής


Σολωμού 71, Μοσχάτο

6945477424 & 2112166182

www.dietyourway.gr