preloader

21.08.2023
Ελαιόλαδο: Υγρός χρυσός
Ελαιόλαδο: Υγρός χρυσός

Ελαιόλαδο: Υγρός χρυσός

Δεν έχει δοθεί τυχαία αυτός ο τίτλος στο ελαιόλαδο!

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Βασικό στη Μεσογειακή Διατροφή με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία!

Περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Έχει αντιοξειδωτική λειτουργία στον οργανισμό, προστατεύει συγκεκριμένα τον οργανισμό από τις βλάβες στο DNA που μπορεί να προκληθούν από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών! Γι’ αυτό κατά το τηγάνισμα δεν παράγονται τα επιβλαβή trans λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει στη περίπτωση των σπορέλαιων.

Ευεργετικό για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το ελαιόλαδο φαίνεται να συμβάλλει στην εξομάλυνση του αισθήματος δυσπεψίας, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες λιπαρές ουσίες και να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, ευνοώντας την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών των τροφών. Η καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μπορεί να εξαλείψει τη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο 10-40% των ανθρώπων, σε μόλις δύο εβδομάδες.

Αποδεδειγμένα έχει θετική επίδραση στη λειτουργίατου καρδιαγγειακού συστήματος βοηθώντας στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευση αιμοπεταλίων. Μια ανασκόπηση από διάφορες μελέτες σε 841.000 άτομα διαπίστωσε, ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με εξαιρετικά μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Μεγάλη η επίδραση είναι στη χοληστερίνη μιας και μειώνει αυτό που ονομάζουμε "κακή" χοληστερίνη , τα τριγλυκερίδια και την αθηρογενή δράση.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ που περιέχεται κατά 73% στο ελαιόλαδο, φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. 

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι ακόμα

καλά κατανοητή, τα συμπληρώματα ελαιολάδου φαίνεται ότι βελτιώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες και μειώνουν το

οξειδωτικό στρες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Είναι ακόμη σημαντικό ότι το ελαιόλαδο προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία (μελάνωμα) και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να προκαλέσει, γεγονός που οφείλεται στο σκουαλένιο, ένα από τα κύρια συστατικά του.

Το ελαιόλαδο μετά από χιλιάδες έρευνες εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τα μυστικά του και τα οφέλη που έχει η καθημερινή του κατανάλωση!



Πέγκυ Βρυνιώτη, MSc.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

MSc Μοριακή Φυσιολογία, Τμήμα Ιατρικής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής


Σολωμού 71, Μοσχάτο

6945477424 & 2112166182

 www.dietyourway.gr