preloader

17.08.2023
Είδη και ποιότητες ελαιόλαδου
Είδη και ποιότητες ελαιόλαδου

Είδη και ποιότητες ελαιόλαδου


Κάποια από τα οφέλη του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικά της ελιάς και αυτά το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα

έλαια. Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς που χρησιμοποιείται, τον τρόπο

επεξεργασίας του λαδιού και τον τρόπο αποθήκευσής του.


Η οξύτητα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για την ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και καθορίζει την

εμπορική του αξία.


Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και

τόσο περισσότερο υποβαθμίζεται η ποιότητά του.


Έξτρα παρθένοελαιόλαδο 


Το παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται αποκλειστικά με μηχανικά ή άλλα φυσικά μέσα υπόθερμικές συνθήκες που δεν


αλλοιώνουν τη χημική σύνθεση του λαδιού. Η μόνη επεξεργασία που υφίστανται οι ελιές και το λάδι είναι το


πλύσιμο, η απόχυση, η φυγοκέντριση και η διήθηση. Πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Έχει εξαιρετικό


χρώμα, άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8%.




Παρθένο ελαιόλαδο


Πολύ καλής ποιότητας λάδι, με ελαφρώς μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Έχει άρωμα,


γεύση και χρώμα αντίστοιχα με αυτά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.




Αγνό ελαιόλαδο


Καλής ποιότητας λάδι με καλή γεύση και αρκετά μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,3%.




Μίγμα ελαιόλαδου


Ένα μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου με παρθένα ελαιόλαδα κατάλληλα για κατανάλωση. Το τελικό μείγμα των


δύο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, μικρότερη από 1% οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του


αντιστοιχούν στο παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους επιμέρους χειρισμούς του


ελαίου.


Πυρηνέλαιο

Εχει απαλή, ήπια γεύση και προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου

ελαιόλαδου.

Λαμβάνεται από ανάμειξη εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, η οξύτητα του οποίου δεν

υπερβαίνει το 1,0% .



Αγουρέλαιο


Είναι το παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού ελιάς και συνήθως έχει μια χαρακτηριστική πικρή νότα


στη γεύση του. Χαμηλή οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,8% ανώτατης θρεπτικής και βιολογικής αξίας.





Πέγκυ Βρυνιώτη, MSc.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

MSc Μοριακή Φυσιολογία, Τμήμα Ιατρικής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής


Σολωμού 71, Μοσχάτο

6945477424 & 2112166182

www.dietyourway.gr