preloader
Κάνε τις ασκήσεις
abc-class-1
Ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο

Από νωρίς το πρωί οι εργάτριες ξεκινούν τη δουλειά. Απλώνουν τον καρπό της ελιάς πάνω στην πέτρινη επιφάνεια και στη συνέχεια κινούν τη μυλόπετρα και πολτοποιούν (λιώνουν) τις ελιές.

Στη συνέχεια παίρνουν τον πολτό της ελιάς τον βάζουν μέσα ειδικά τσουβάλια τα οποία τα διπλώνουν και τα τοποθετούν στο πιεστήριο.

abc-class-2
abc-class-3

Το πιεστήριο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, συνδέεται με ένα μεγάλο ξύλο, σχοινιά και γάντζους με ένα άλλο μηχάνημα, τα λεγόμενα «μάγγανα».
Τα «μάγγανα» τραβούν το ξύλο κι έτσι μετακινείται το πιεστήριο. Τα τσουβάλια με τον πολτό της ελιάς συμπιέζονται και τρέχει το χρυσό υγρό, το πολύτιμο για όλους ελαιόλαδο.

Αργότερα, ο χειροκίνητος μύλος αντικαταστάθηκε από μία μεγαλύτερη μυλόπετρα που τη μετακινούσε ένα άλογο.

abc-class-4
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

          Κάποτε, ο βασιλιάς, Κέκροπας, ρώτησε τους θεούς ποιος ήθελε να δώσει το όνομα στην πόλη του και να αναλάβει την προστασία της. Δύο θεοί ενδιαφέρθηκαν: η θεά της σοφίας Αθηνά και ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας.
          Οι δύο αντίπαλοι ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι υπόλοιποι θεοί για να αποφασίσουν.
          Πρώτος ο Ποσειδώνας, χτύπησε με την τρίαινά του το έδαφος. Αμέσως, άρχισε να βγαίνει αλμυρό νερό.
          Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς. Φύτεψε μια ελιά πάνω στον βράχο, που μεγάλωσε αμέσως και ήταν γεμάτη καρπoύς.
          Τότε ο Δίας είπε στους άλλους θεούς και στον βασιλιά Κέκροπα να αποφασίσουν ποιος από τους δυο θεούς ήταν ο νικητής. Όλοι συμφώνησαν πως ο καρπός της ελιάς ήταν πιο χρήσιμος για τους ανθρώπους κι έτσι έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Γι’ αυτό και η πόλη ονομάστηκε Αθήνα.
          Έχτισαν εκεί αργότερα έναν ναό για τη θεά Αθηνά, τον Παρθενώνα και της έφτιαξαν κι ένα υπέροχο άγαλμα.